Tjernobyl (Chernobyl) och Pripjat (Pripyat)
2006

 

 
 

 

 

 

Tjernobyl biler Chernobyl Images
Bild från pripyat.com

 
 


 

 
  Klockan 7 på måndagsmorgonen på Forsmark kärnkraftstation. Kemisten passerar rammonitorn och den larmar. Radioaktiva ämnen på skorna. Skorna har aldrig varit inne på kontrollerat utrymme. Man fann ingen förhöjd aktivitet  inomhus men däremot utomhus.  
   
Avfotograferade bilder från Chernobyl Museum i Kiev, Ukraina  
   
 

Den 26 april 1986 exploderar kärnkraftverket Tjernobyls reaktor nr 4 efter ett test. Provet skulle visa om turbinerna skulle kunna leverera el till kylvattenpumparna vid yttre elavbrott. Reaktorn var en grafitreaktor som har en inneboende instabilitet vid låga effektuttag. Sovjetunionen använde sig av den typen av reaktor då den utnyttjar uranbränsle bättre än våra kokvattenreaktorer. En kokvattenreaktor kan ej kärnklyvningen fortsätta om vatten övergår till ånga. I en grafitreaktor kan kärnklyvningen bli okontrollerbar.

Provet inleddes med att man drog ner reaktorn effekt, stängde av kylvattenpumparna och stoppade generatorn. Reaktorn effekt skenade, styrstavarna som är "gaspedalen" smälte och det tar 40 sek innan dieselmotorerna till elreservaggregaten startar. Effekten steg till över 100 ggr normal effekt.

Natten till lördag kl 01:23,  två explosioner  förstörde reaktorn och taket till reaktorbyggnaden. Härden frilades och ett moln  lättare partiklarna steg i en plym en kilometer upp i luften. Det radioaktiva molnet med bland annat ämnena jod och cesium blåste åt nordväst.

Våldsamma bränder bröt ut i reaktor- och turbinbyggnaderna. De släcktes omkring klockan 05.00 genom heroiska insatser av cirka hundra brandmän. Den brand som hade startat i den grafit som fanns i härden kunde brandmännen inte släcka. Den pågick i två veckor och under denna tid fortsatte utsläppen av radioaktiva ämnen från reaktorhärden.

Kärnkraftverk Forsmark var först i världen med att upptäckta att en kärnkraftolycka med totalhaveri, dvs härdsmälta, hade hänt någonstans, troligen Ukraina i Sovjetunionen.
 

    Chernobyl bilder Chernobyl Images
Chernobyl Images Tjernobyl bilder   Tjernobyl bilder Chernobyl Images
Grafitbranden bekämpades med olika kemiska medel. 800 000 människor, mest värnpliktiga, från hela det forna Sovjetunionen skickades till Tjernobyl för att hjälpa till med saneringen. Bl a stod de på led och sprang in och grävde under den havererade reaktorn för att härden inte skulle fortsätta ned i marken. 9000 - 80 000 av dem beräknas idag vara döda.    
  Nästa sida  

 

Sidan 1/17

Sidan1 Sidan2 Sidan3 Sidan4 Sidan5 Sidan6 Sidan7 Sidan8 Sidan9 Sidan10 Sidan11 Sidan12 Sidan13 Sidan14 Sidan15 Sidan16 Sidan17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statens Strålskyddsinstitut http://www.ssi.se
Statens Kärnkraftinspektion Vad hände i Tjernobyl?

Vid sökning på nätet tänk på att den engelska stavningen är Chernobyl

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker